Yumurtalık Kanseri: Genetik Bağlantı Var mı?

Yumurtalık kanserine yakalanan kadınların büyük bir çoğunluğunda kalıtımsal bir gen değişimi (mutasyon) yoktur, ancak bu kanserin en önemli risk faktörü, meme kanseri gen 1 (BRCA1) ve meme kanseri gen 2 (BRCA2) dediğimiz genlerden birinde kalıtımsal mutasyon bulunmasıdır. Bu genler, ailelerinde birden fazla kişide meme kanseri olan hastalarda yumurtalık kanseri riskini de arttırmaktadır.

BRCA1 mutasyonu yumurtalık kanseri riskini %35 ile 70 arasında arttırmaktadır. BRCA2 mutasyonu ise riski %10 ile 30 arasında arttırmaktadır. ACS (American Cancer Society)’e göre birçok kadında hayatı boyunca yumurtalık kanserine yakalanma riski %1,5’tur.

Yumurtalık kanseriyle bağlantılı olan bir diğer genetik link HNPCC (ailevi polipsiz kolorektal kanser)’dir. Böyle kanseri olan ailelerde rahim içi, kalınbarsak, yumurtalık ve mide kanserlerine daha sık ratlanmaktadır, ancak BRCA mutasyonu kadar büyük risk taşımamaktadır.

Bazen de yumurtalık kanseri aile bireylerinden birkaçında görülebilir, ama bilinen kalıtımsal bir gen değişimi sonucu değildir. Ailede böyle yumurtalık kanseri olan kadınlarda risk %10-15 civarında artmaktadır. (ACS)

Yumurtalık kanserinde aşırı kilolar, ailevi yapı, doğum yapmama riski arttırırken doğum kontrol haplarının kısmen riski azalttığı bulunmuştur. Ailesinde meme, yumurtalık veya kalınbarsak kanseri olanların daha sık kontrolden geçmeleri ve kanser oluşumunun kalıtımsal olup olmadığının öğrenilmeye çalışılması gerekmektedir.

PAYLAŞ