Gebe kalamayan çiftlerde sperm tahlilleri normal sınırın altında ancak çok düşük değilse veya sebebi açıklanamayan bir kısırlık söz konusuysa veya doktorun gerekli göreceği diğer durumlarda aşılama yöntemi ile üremeye yardım etmek gerekebilir.
Genellikle aşılamanın en çok 3-4 kere uygulanması, başarısızlık durumunda ise tüp bebek denemesi önerilmektedir. Aşılamadan önce yumurtalıkların daha fazla çalışması amacıyla yumurtlamayı uyaran tedavilerin uygulanması ile daha yüksek gebelik oranları elde edilmektedir. 3 kez aşılama yapıldığında gebelik oranları %15-25 arasında değişmektedir.
Yumurtlama başlamadan hemen önce, erkeğin verdiği sperm özel bir laboratuvar işleminden geçirilerek içindeki istenmeyen hücrelerden arındırılır ve en kaliteli ve hareketli spermler yoğunlaştırılarak küçük bir enjektöre alınır. Buna sperm yıkama-yüzdürme işlemi denir. 1-2 saat süren bu işlemden sonra enjektördeki spermler ince plastik bir tüp aracılığıyla yavaşça rahimin içine verilir. Burada amaç, en konsantre ve kaliteli sperm grubunun yumurtlamanın en iyi olduğu zamanda, yumurtaya en yakın yere, tüpün rahimdeki girişine yönlendirmektir. Aşılamada uygun zamanlama çok önemlidir. İşlem genelde ağrısızdır, normal muayeneden çok farklı değildir. İşlem bitiminde kısa bir süre, genellikle yarım saat muayene masasından kalkmayıp sırtüstü yatmak önerilmektedir. Bir sonraki gün yumurtlamanın olup olmadığı ultrasonla kontrol edilir. Aşılama sonrasında cinsel ilişki yasaklanmaz, ancak öncesindeki 3-5 gün erkeğin cinsel perhiz yapması gerekmektedir.