Myomlar Ne Zaman Ameliyat Edilir?

Myomlar, kadınlarda en sık görülen tümörlerdendir. 40 yaş civarı kadınların yarısının rahminde myom vardır. Bunlar genellikle birebir şikayet yapmazlar, kanser değildirler ve çoğunlukla doktor kontrolünde tesadüfen yakalanırlar. Myomlu kadınların üçte birinde hiçbir şikayet olmaz. Menopozla birlikte genellikle biraz küçülerek kalırlar.

myomlar-ne-zaman

Myomlar, düzensiz ve fazla kanamalara sebep oluyorsa, bu kanamalar da kronik kansızlık yapıyorsa, idrar torbası veya kalın barsağa baskıyla dışkılama problemi, sık idrar gibi şikayetler yapıyorsa, komşu organlara ve sinirlere baskı yapacak kadar büyüyerek ağrı sebebi oluyorlarsa, aralıklı kontrollerde hızlı büyüdükleri tesbit edilirse, gebelik istendiğinde engel oldukları düşünülürse ameliyat edilirler.

Ameliyat, çocuk isteyen kadınlarda sadece myomların alınması, istemediği durumda ise rahimle birlikte çıkartılması şeklinde yapılabilir. Vajinadan girilerek neştersiz operasyon denilen histeroskopi ile veya karında küçük deliklerle girilerek yapılan laparoskopi ile veya klasik şekilde karın açılarak, yapılabilir. Myomların gelişim yerleri, sayıları ve büyüklüklerine bakarak ameliyatın nasıl yapılacağına doktor karar verir.

Rahim alınacağı zaman yine karın açılarak yapılabildiği gibi vajinal yoldan da rahim çıkartılabilir. Uygun durumlarda laparoskopi ile de rahim alınabilir.

PAYLAŞ