Menopozda Hormon Tedavisi

Menopozda Hormon tedavisinde amaç, eksik olan östrojenin yerine konmasıdır. Bazı kadınlarda östrojen hızlı, bazılarında yavaş yavaş düşüş gösterir. İhtiyaç her kadında farklı olacağından, hangi östrojenin hangi yolla ve ne dozda verileceğini doktor ayarlamalıdır.

Tedavide östrojenin yanında progesteron verilmesi tek başına verilen östrojenin rahimde olası etkilerini  önlemek amacıyladır.

Östrojen tedavisi adet gördürerek veya gördürmeyerek yapılabilir. Yeni menopoza girmekte olanlarda adetlerinin bir müddet daha devam ettirilmesi hastanın psikolojik olarak rahatlamasına yardımcı olur. Menopoza gireli birkaç yıl olanlarda adet gördürmeden de tedavi yapılabilir. Her ay kesintili ilaç kullanılırsa  kanama yaptırılabilir. Devamlı kullanımda kanama olmayacaktır.

Tıbbi açıdan adet olmanın önemi yoktur. Adet olunca kendini iyi hisseden hastalar için, sadece psikolojik anlamı olmakla birlikte kesintili tedavi uygulanabilir. Tedavi başlayınca önce sık aralıklarla doktor ziyaret edilir veya bilgilendirilir, sonra senede bir kontrol ile devam edilmesi uygun olacaktır.

Menopozda hormon tedavisi çok tartışılmış bir konudur. Son çalışmalardan çıkan sonuç ise, gerekli değilse tedavinin verilmemesi, ancak ihtiyacı olan hastalarda doktor kontrollü olarak uygun tedavinin verilebileceği yönündedir. Östrojenin sayısız faydalı etkisi olduğu söylenmekle birlikte, buna karşı çıkan birçok çalışma yayınlanmıştır. Bugün için varılan ortak görüş şiddetli ateş basması ve terleme, huzursuzluk şikayetlerini sadece östrojenin geçirebileceği, dolayısıyla bu şikayetlerinin günlük yaşantısını etkileyen hastaların hormon tedavisi alabileceğidir.

Biraz sabır ve dengeli beslenme, egzersiz, stres yönetimi, sağlıklı yaşam kurallarının uygulanması ile menopoz sorunu tedavisiz de aşılabilmektedir.

 

PAYLAŞ