Gebelikte Balık Tüketimi ve Cıva

Amerikan ilaç ve besin kurumu (FDA), 2004 yılında gebe ve emziren kadınlar ve çocukların balık tüketimlerini haftada 2 porsiyon ile sınırlandırmalarını önermişti. Buna gerekçe olarak ise bazı cins balıkların yüksek oranlarda cıva içermelerini göstermişti. Cıva, fetüslerde ve çocuklarda beyin gelişimini etkileyebilecek nitelikte bir metaldir. Buradaki problem “biolojik birikim”dir. Cıva organizmada birikip atılamaz ve besin zincirinin en üst sınıfındaki predator cinsi balıklarda, küçük balıkları yediklerinden, sürekli birikim gösterebilir.

Öte yandan Omega-3 yağ asitlerini barındıran ve kaliteli protein, ayrıca vitamin ve mineral kaynağı olan balık, fetüs ve yeni doğanların beyin ve sinir sistemlerinin sağlıklı gelişmesinde çok yararlı olmaktadır. Böylesine faydalı olan deniz ürünlerini tüketirken bilgili ve bilinçli olmamız gerekli olacaktır.

Bazı örnekler şöyledir:

  • Güvenle yenilebilecek deniz ürünleri: Kalamar, dil balığı, mezgit, ton (konserve), ringa, yengeç, istakoz, karides, somon, sardalye v.b.
  • Tüketimi sakıncalı olabilecek deniz ürünleri: Midye, kefal, levrek, kılıç balığı, yayın, turna v.b.

Özellikle atıklarla kirlenmiş, cıva içeren sığ sulardaki balıkları tüketirken dikkatli olmalıyız. Ülkemizdeki araştırmalarda lüfer, karagöz, palamut’un tehlike sınırında olduğu belirlenmekle beraber ölçülü tüketimlerinde sakınca olmayacaktır. Zaten balık tüketimi alışkanlığı çok gelişmeyen bir toplum olduğumuzdan haftada 2 kez balık yemenin sağlığa çok faydalı olabileceğini düşünmekteyiz. Hepimizin balık cinsleri konusunda bilgilenip, cıva içerebilecek deniz ürünlerini ayırt edebilmemiz ve bu şekilde gebelikte ve emzirirken, bebeğe faydalı olan balık tüketimini aksatmamamız gerekmektedir.

PAYLAŞ