Hekimler genellikle arada sırada içilen bir kadeh alkollü içkiye izin verebilirler, ancak aşırı ve uzun süreli kullanımlarda fetal alkol sendromu dediğimiz bir soruna yol açabileceğinin bilinmesi gerekir.
İçki içilince, alkol annenin kan akımına geçer ve buradan plasentayı da geçerek bebeğin kan dolaşımına girer. Fetus, alkolü bir erişkinden daha yavaş metabolize ettiğinden, gelişmekte olan fetusta kandaki alkol seviyeleri annesininkinden daha yüksek olur. Alkol, bebeğin optimal beslenme fonksiyonlarını bozar, aynı zamanda gelişmekte olan doku ve organlara hasar verir ve özellikle beyin hücrelerine zarar verir.
Gebelikte ne kadar çok alkol alınırsa, buna doğru orantılı olarak doğmamış bebekteki riskler artar. Risk gebelikte her zaman vardır, ama özellikle ilk 3 ayda yüzünde, kalbinde, kemiklerinde ve merkezi sinir sisteminde en etkilidr. Çünkü bu dönemde organ ve vücut gelişmesi ön plandadır. Beyin ise gebeliğin her döneminde etkilenmektedir. Gebeliğinde aşırı alkol alan kadınlarıın bebekleri hem anne karnındayken perinatoloji uzmanlarınca yakından takip edilmeli, hem de doğumdan sonra aylarca ve yıllarca sıkı bir şekilde kontrolde tutulmalıdır.