Kliniğimizde hamilelik öncesi ve sırasında uygulamalarımız ile ilgili kısa bir bilgilendirmenin faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Öncelikle hamile kalmak istenildiğinde planlanan zamandan 2 ay kadar öncesinde doktor kontrolüne gitmekte fayda vardır. Bu kontrolde doktor iç ve dış genital organlar açısından hamile kalmayı engelleyebilecek veya hamilelikte ve doğumda sorun çıkarabilecek durumların değerlendirilmesini yapar. Vajinal muayenede dış genitallerde veya vajinada, rahim ağzında uçuk virüsü, mantar veya benzeri enfeksiyonların mevcut olup olmadığını belirler, gerekirse vajinal kültürler yapılır. Zira bazı bakteriler düşük veya erken doğum yapma sebebi olabilirler, bunların tedavisi gerekir. Doğum sırasında genital organlarında uçuk ( Herpes tip II ) bulunan kadınların normal doğum yapması kesinlikle yasaktır, çünkü bebeğe bulaşan virüs yüksek oranda ölümle sonuçlanabilen yeni doğan sepsis’ine sebep olabilir.
Rahim ağzının gevşek, açık veya erozyonlu olup olmadığı kontrol edilir. Smear (rahim ağzı kanser tarama testi) yapılır. İki elle yapılan muayeneyi transvajinal ultrason takip eder. Rahimde myom, polip olup olmadığı, rahim içinde bölme veya doğuştan çift rahim gibi bir anormallik olup olmadığı anlaşılır. Yumurtalıkların kontrolünde kist, tümör etrafa yapışıklık olup olmadığı araştırılır. Gerekirse memelerin muayenesi yapılır. Bütün bu incelemeler hamile kalmak istendiğinde önceden yapılabilir veya gebelik yeni tespit edildiğinde ilk muayenede yapılabilir. Tabii ki önceden yapılması daha sağlıklıdır. Bu muayene ve incelemelerin tamamı 5-10 dakika civarında bitebilir. Hamilelik başlangıcından 2 ay kadar önce Folik asit tabletleri başlanması bebekte gelişebilecek omurga anormalliklerinin önlenmesi açısından önemlidir. Ayrıca doktor, gerekirse düşük yapmayı önlemeye yardımcı tedaviler başlayabilir. Hamile kalındığında erkenden yapılan ultrasonda gebeliğin rahimdeki yerleşme yeri, ikiz olup olmadığı anlaşılır. Sanıldığının aksine vajinal yoldan yapılan ultrasonun bebeğe hiçbir zararı olmaz. İlk muayeneden itibaren her kontrolde tansiyon ve kilo bakılır. Tansiyon sınırı 140/90’dır, ve toplamda alınan kilonun 15 kiloyu geçmemesi uygundur. Kontrollerde genel sağlık muayeneleri yapılabilir, ödem ve benzeri şikayetler değerlendirilir. 6-7 haftalıktan itibaren vajinal ultrason ile fetus kalp sesleri dinlenebilir. Daha sonraki kontroller karından yapılır. İlk 7 ay içinde ayda bir, 7-9 ay arası 15 günde bir, son ayda ise haftada bir kontrol gerekmektedir. Gebelikten kısa zaman önce veya gebelik sırasında ilk kontrolde kan-idrar örnekleri alınarak geçirilmiş veya mevcut rahatsızlıklar belirlenmelidir. Genelde 9 aylık takipte tetkiklerin zamanlamaları şöyle olur;
- İlk kontrol : Seroloji,biokimya, hematoloji testleri, gerekirse smear ve kültürler.
- 11-14. hafta : Detaylı ultrason eşliğinde 2’li test (Down taraması).
- 16-18. hafta : 3’lü test (Down taraması)-(gerekirse)
- 20-22. hafta : Genetik ultrason-detaylı anomali taraması 4 boyutlu ultrason-(gerekirse)
- 24-28. hafta : Şeker taraması-kan sayımı-idrar testi.
- 30-32. hafta : Genetik ultrason-detaylı anomali taraması
- 37-38 hafta : Vajinal muayene ile normal doğuma uygunluğun tesbiti