Adetlerin bitmesi ile diabetli bir hastayı daha sıkıcı bir dönem bekleyebilir. Bu dönemde bazı değişiklikler olabilir:
• Kan şekeri seviyelerinde değişiklikler: Östrojen ve progesteron hormonları hücrelerin insüline karşı cevabını etkilemektedir. Menopoz’da hormon seviyelerindeki değişiklikler kan şekerinde oynamaları tetikleyebilir, eğer şeker kontrolden çıkarsa diabet komplikasyonlarına yakalanma ihtimalleri artar.
• Kilo alımı: Menopozda bazı kadınlar kilo alırlar, bu da insülün veya ağzıdan alınan diabet ilaçlarına ihtiyacı arttırabilir.
• Enfeksiyonlar: Menopozda östrojen düşmesi vajina ve idrar yollarında mantar ve bakteri enfeksiyonlarını arttırır, zaten diabette de mevcut olan bu sorunlar ağırlaşabilir veya kronikleşebilir.
• Uyku bozuklukları: Menopozdaki sıcak ve ter basmaları uykuları bozabilir, bu da kan şekeri ayarlamasını güçleştirebilir.
• Cinsel sorunlar: Diabet vajinaya giden sinirleri etkileyebilir, buna menopozda vajina kuruluğu da eklenebilir.
Diabetli hastalar menopoza girerken ve sonrasında daha yakın takip edilmeli, gerek menopoz gerek diabet tedavileri çok iyi düzenlenmeli, bu aşamada jinekolog ve diabet uzmanı birlikte çalışmalıdırlar. Daha sık kan şekeri ve hemoglobin A1C bakılmalı, kolesterol ve kilo takibi yapılmalıdır. Düzenli egzersiz ve diyete dikkat etmeye özen gösterilmelidir.